Oyun; çocuğun gelişimi, öğrenmesi ve sağlığı için önemli bir araçtır. Problem çözme, odaklanma, dikkat ve hafıza becerileri gibi zihinsel süreçler ile bilişsel gelişimin önemli bir kılavuzudur. Oyun içerisindeki fiziksel aktiviteler sayesinde çocuk, öz denetim becerileri kazanır. Çocuğun beden kontrolü gelişir ve enerjisini doğru yönde açığa çıkarır. Kaba ve ince motor becerileri desteklenir. Oyun sırasında yaratıcılığının gelişimine katkı sağlanır.
Çocuk, oyunu kendini ifade etmek için bir iletişim kanalı olarak görmektedir. Oyunun önemi sayesinde çocuk duygu ve düşüncelerini ifade edebilir. Rol alma ve taklit oyunları ile çocuğun empati becerisi gelişir, sosyal ve duygusal gelişimi desteklenir. Sadece bir aktiviteye değil, çocuğun gelişim alanlarını bütüncül olarak destekleyen bir araç haline dönüşür.
Bebeklik çağından itibaren merak duygusu ile çocuklar çevresini keşfeder. Keşifler aracılığı ile oluşan deneyimler ise öğrenmenin temelini oluşturur. Erken yıllarda çocuğa ne kadar çeşitli deneyim fırsatı verilirse, öğrenme de o kadar kalıcı olur. Çocuk, gerçek hayatında yaşama imkânı bulamayacağı durumları oyun aracılığı ile deneyimleme fırsatı bulur. Oyun aynı zamanda çocuğun mevcut potansiyeli ile öğrenme sınırları arasında bir köprü kurar. Yani çocuğun bir yetişkinin yardımıyla yapabileceği becerileri oyun sırasında öğrenmesi daha da kolaylaşır.
6+ yaş çocukluk dönemine gelindiğinde serbest oyunun yerini yapılandırılmış kurallı oyunlar alır. Bu yaş aralığında;
• Bloklar küpler gibi materyaller ile yapı inşa oyunları, görsel zekâ ve geometrik becerileri geliştirir.
• Mangala, satranç gibi strateji oyunlarıyla ilgilenmek zekâ ve dikkat gelişimi için önemlidir.
• Okuma yazma öğrenilmesi ile ses-harf farkındalığı içeren isim-şehir benzeri oyunlar tercih edilebilir.
• Bu dönemde sportif ve sanatsal faaliyetlere yönlendirilmesi beden farkındalığı ve akran iletişimi için önem taşır.
Çocuğun iletişim aracı olan oyun, merak ve keşif duygusunu güçlendirerek problem çözme, dikkat, hafıza, öğrenme ve dil becerilerini geliştirir. Çocuk oynadıkça duyuları keskinleşir, yetenekleri belirginleşir ve becerisi artar. Çünkü oyun, çocuğun en doğal öğrenme ortamıdır. Duyduklarını, gördüklerini sınayıp denediği, öğrendiklerini pekiştirdiği bir deney odasıdır. Oyun çocuğun özgürlüğüdür; yaratma ortamıdır. Genel olarak bakıldığında oyun; her çocuğun gelişimi boyunca sadece biçim değiştirerek var olmaya devam etmektedir. Çocuklar öğrenmek için oyun oynamasalar bile oyun sırasında birçok tecrübe kazanır ve yeni bakış açıları kazanırlar.
Parlak bir gelecek inşa etmesi için oyun mükemmel bir deneyimdir.
Comments